Om Monika

Hjärta - Själ - Kreativitet

Jag heter Monika Josefsson och bor i Örbyhus.


När jag i januari 2017 drabbades av utmattningssyndrom och hjärntrötthet blev jag uppmuntrad av min psykolog till att göra något som jag bara gjorde för min egen skull. Jag berättade att jag börjat kladda lite med färger under hösten och vi pratade lite runt det. Vad det var som gjorde mig glad med att måla och så vidare. Hur trött jag än var i hjärnan, och hur svårt jag än hade det med orden, så kunde jag känna hur det sprudlade i mig när jag försökte berätta.

Och så är det fortfarande.

Psykologen var sedan en av dem som uppmuntrade mig att fortsätta måla, och än har jag inte slutat!


Det har blivit några utställningar sedan den våren. Bland annat på Idala café och lanthandel på Mörkö, Hotell Duvan i Uppsala, Kyrkbacken i Örbyhus, Ängskyrkan i Tumba och i Björklinge kyrka.

Några av mina verk hänger även till försäljning på Örbyhus Möbelaffär.


Som konstnär är jag självlärd. Jag har påbörjat en Vedic Art utbildning som jag planerar avsluta under året 2021. Annars har jag tittat på hur andra konstnärer målar, på youtube och liknande. Men mest experimenterar jag själv.


Eftersom jag inte har någon egentlig aning om hur färger fungerar, om vissa passar ihop eller inte, så är det alltid en spännande resa att påbörja en målning. Ibland kan jag tro att det borde passa med den eller den färgen för att få till det som jag vill ha det, men det är inte alls säkert att det blir som jag velat ha det. Då har jag fått släppa hjärnan och gå på ren känsla. Och många gånger har det blivit helt rätt när jag tagit en färg jag inte alls trott på, men det är som om kroppen vet vilken det ska vara. Eller kanske snarare någon underliggande intuition. Och så har jag fått lära mig att lyssna inåt.


Jag har börjat experimentera med att bygga strukturer på mina bakgrunder. Strukturen kan byggas av tyg, toapapper, snören, band - ja allt möjligt. Och sedan målar jag som vanligt på det. Det är riktigt roligt!


Fluid art är en målarform jag försökt mig på under det senaste året. Det är också roligt, men ett helt annat sätt att arbeta. Där har jag tittat mycket på youtube för att lära mig. Och av resterna av de färgerna gör jag smycken. Det blir lite återbruk mitt i allt, och det är alltid bra.


Kreativ hela livet

Kreativ kan man vara på så många olika sätt. Mitt sätt har blivit att måla. Inte för att imponera eller "göra rätt", utan för att jag vill. För att mitt inre ropar efter det.

Utan det kreativa är jag inte hel.

Hur uttrycker du din kreativitet?

Monika Josefsson

Vid Penseln

Följ min resa i sociala medier

Jag finns på Facebook och Instagram.

@ Copyright 2021- MonJosArt | All rights reserved